Magistritöö mõtte täpsustus

Mõnda aega tagasi jõudsin arusaamisele, et kevadel alustatud idee huumori ja ratsionaalsuse seostest vajab edasiarendamist. Juba ca viimased kuu aega on teema olnud settinud mõtte ümber "Huumori roll ideede tekkel." Selleni viis mind tähelepanek, kuidas mõnes elulises situatsioonis tekib nalja tulemusel täiesti konstruktiivne mõte, mida enne nalja ei olnud osatud kaaluda.

Näiteks kui meil Anna-Liisa ja Sven külas käisid, siis arenes ligikaudu selline esialgu naljatlev dialoog, et keegi mainis, et polegi Bulgaarias käinud, keegi, et siis peame minema, keegi veel, et no suvel läheme siis kõik koos. Kuigi me praegu veel kuskile läinud pole, sai ometi lihtsalt uitmõttest konkreetsem ettepanek. See ei olnud siiski otseselt huumor. Aga võtke see näide:

Koosolek, arutatakse, millist komponenti elektroonikaplaadile paigutada. Keegi viskab nalja: "Vaatame, kuidas ilusam tuleb" – kõigi näod lähevad naerule. Trükiplaat on ju teatavasti seadme sees ja mingi komponendi väljanägemine ei mängi siin mingit rolli. Keegi saab aga sellest inspiratsiooni ja ütleb: "Aga optimaalset ruumikasutust võiksime tõesti arvestada. Kas neil komponentidel on ka suuruse vahet?" Nali stiilis "ilu ei sünni patta panna" juhtis meeskonna küsimuse juurde, et komponendi välimusel võib tõesti vahet olla, seni ei olnud keegi mõelnud, et lisaks muudele parameetritele võivad ju tõesti erineda ka mõõdud.

Seega tükk aega oli mu teema sõnastus selline: Huumori roll ideede tekkel. Aga mingi uss näris mind ja ütles, et mine edasi! See pole veel päris see. Mida ma seal tõestan? Et huumor pakub inspiratsiooni headele ja olulistele mõtetele, arendab seega ratsionaalset mõttekäiku? Jah, aga see tundub kuidagi liiga iseenesestmõistetav. Seega otsustasin selle osa tööst alles jätta, aga pigem kui faktilise baasi (millele, tõsi küll, huumoriuuringutes üleliia tähelepanu pööratud ei ole). Palju sisukam on sama küsimuse juures vaadelda hoopis seda, mis on see, mis muutub, milline oli muutus? Kas see oli takistav sotsiaalne standard, faktilise materjali piiratus, mõtte ulatuse piiratus (lokaalne-globaalne, mikro-meso-makro) või muu? Ma tahan selle kindlaks teha.

Ma ei tea veel, kas see saab olema mu lõplik uurimisteema, aga ma tahan selle kindlaks teha 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *