Naer pakkus sõõmu õhku totalitarismi ajal

L. Stolovits; Akadeemia 2009, nr 7 (244). (21. aastakäik). Tartu

Stolovitsi loost jääb kõlama kaks ideed: totalitaarse ühiskonna naljad on suuline folkloor, mis pakkus lõõgastust ning samas eneseväljendust. Nõnda sündinud naljad aitasid lõpuks purustada totalitaarse reziimi.

***

lk 1254: "Naer pakkus lõõgastust kirjameestele ja kunstnikele, kes ägasid partei juhtnööride ja direktiivide käes, mis muutusid partei siksakilise peajoone igas kurvis, kuid olid igal üksikul etapil kõigutamatud."

lk 1257: Tsiteerib V. Sklovskit "Selle, mille ma välja mõtlen, pean ma võõraste tsitaatide peale üles riputama."

lk 1258: Ideaalse dissertatsiooni ülesehitus:
1 ptk) Marksismi-leninismi klassikud elevantidest
2 ptk) Venemaa kui aafrika elevandi kodumaa.
3 ptk) Elevantide tähtsus rahuvõitluses

lk 1261: katkend kirjatükist: "Ma ei ole diskussiooni vastu, aga me vajame niisugust diskussiooni, kus kõik räägiksid õiget juttu."

lk 1263: võrdleb anekdooti eeposega: "Nii nagu muistne eepos, sai ka anekdoot totalitaarses ühiskonnas eksisteerida üksnes suulise, pealegi üpris ohtliku rahvaloomingu kujul." … "Anekdoot nii nagu muistne eepos on seotud müüdiga" See võib müüte luua (Armeenia raadio) kui ka paljastada kõrgemalt peale surutud müüte. … talurahvafolkloor tekkis sellepärast, et ei osatud kirjutada, intelligents hakkas oma mõtteid ja tundeid suuliselt edastama, kui "pekstakse ja nutta ei lasta".

lk 1273: "Ühes nende aastate anekdoodis ütlebki üles tõusnud Marx: "Kõigi maade proletaarlased, vabandage!"

lk 1274: "Akadeemilises keskkonnas olid naerukultuuri toitekeskkonnaks poolametlikud üritused. Pean silmas seminare, konverentse, väitekirjade kaitsmisi."

lk 1276: "…tark naer, mis õõnestas totalitaarset ideoloogiat ning kindlustas inimese individuaalsuse esmasuse kollektiivse idiotismi ees."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *