Tallinn – Firenze eelarve

Meie reisist on nüüd juba üle kuu aja möödas ning elu hakkab vaikselt rahunema, niiet on ka veidi aega muljeid kirja panna. Esmalt täidan ühe soovi ja kirjutan, kui palju raha meil kulus jõudmaks autoga Tallinnast Firenzesse. Niiet kui keegi järgi teha tahab, siis on mudel ees 😉

  • 3 paagitäit ehk 120 liitrit bensiini = ca 155 EUR
  • Laevapiletid = 222 EUR
  • Hotellid = 4 päeva * 65 EUR = 260 EUR
  • Söök-jook = ~25 EUR päev = 100 EUR
  • Sveitsi kiirteetasud = 40 CHF = ca 28 EUR
  • Itaalia kiirteetasud = ca 20 EUR
  • Elumõnud = ca 100 EUR
  • Kokku = ca 885 EUR (13 850 kr)

Esimese paagi panin täis Pärnu Olerexis, teise Kesk-Saksamaal ning kolmanda Lõuna-Saksamaal. Kuigi bensiinihindu vaadates soovitan läbi Sveitsi sõitjatel tankida pigem Saksamaa piiri ääres Sveitsis, sest seal on bensiin oluliselt odavam (kui Saksamaal ja isegi odavam kui Eestis).

Laevapiletid 222 EUR oli Läti laevafirma Ave Line eripakkumine, sisaldas auto + kajuti kuni neljale inimesele liinil Riia – Lübeck/Travemünde. Laeva peal ostsime juurde ka ühe lõunasöögi 2 * 15 EUR, sest toit polnud hinna sees.

Hotellid maksid 65 eurot öö ja olid väga erinevad, kuigi kõik väga korralikud. Üks koht, kuhu kindlasti tasub minna on hotell Kaiserstuhli lähedal. Seda peab üks tore pere koos abilistega. Kodutunne tekib väga kiiresti 🙂 Hotelle leiab mõistagi ka soodsama hinnaga, aga meie valitutes näis hinna ja kvaliteedi suhe kõige parem olevat. Reserveerisin läbi venere.com, kus on kasutajate arvamused-kogemused ka iga hotelli juures olemas.

Enamus toidust ostsime toidupoest, hommikusöögid olid hotelli hinna sees, mõned korrad sõime ka väljas. Seda summat annaks nii vähendada kui suurendada 🙂

Saksamaal sõida palju soovid, teed on tasuta 🙂

Sveitsi kiirteetasud on ühekordsed, tuleb osta 40 franki maksev kleeps ja see auto aknale kleepida (müüakse igas tanklas). Kleeps kehtib ühe kalendriaasta + 1 kuu edasi ja teine tagasi. Ehk 2010 aasta kleeps kehtib 2009. detsembrist kuni 2011. jaanuarini. Nagu ma süsteemist aru sain – kes juhtub kleepsu ostma detsembris, saab selle 14 kuuks, kes novembris, ainult kolmeks 🙂 Läbisõidupiirangut ei ole.

Itaalias seevastu maksad palju sõidad ja maksad tunduvalt rohkem kui Sveitsis. Hind on keskeltläbi 0,07 € kilomeetri kohta ehk ca 1 kr/km. Loomulikult võib ka kiirteid vältida ja sõita tasuta teedel, aga siis peab arvestama suurema ajakuluga. Kiirteed on sirged ja kiirus kuni 130 km/h, muud teed kõverad ja künklikud, maksimaalne lubatud kiirus vähemalt meiekandis ei ületa enamasti 50 km/h.

Elumõnude alla panin kirja nt köisraudtee Germania kuju juurde, sissepääsu Heidelbergi lossi jm piletitasud, samuti Kaiserstuhlist kaasaostetud suurepärased Saksa veinid 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *